Manhattan

Skład


Whiskey (rye lub bourbon) 50 ml,
czerwony wermut 20 ml,
Angostura Bitters kilka kropli,
lód,
wisienka koktajlowa do dekoracji

 

Przygotowanie

1. W shakerze z lodem wymieszaj whiskey (lub rye) i czerwony wermut.
2. Dodaj kilka kropli Angostura Bitters.
3. Wstrząśnij i przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
4. Udekoruj wisienką koktajlową.

Ciekawostka

Manhattan to jeden z najstarszych i najbardziej klasycznych koktajli, którego historia sięga lat 70. XIX wieku. Według legendy powstał w słynnym Manhattan Club w Nowym Jorku, na przyjęcie organizowane przez Jennie Jerome, matkę Winstona Churchilla. Koktajl szybko zyskał popularność w eleganckich barach jako symbol wyrafinowania i klasy. Dzięki swojej bogatej historii i wyrazistemu smakowi, Manhattan stał się ikoną amerykańskiego barmaństwa, często utożsamiany z eleganckim, wielkomiejskim stylem życia.