Whiskey (rye lub bourbon) 50 ml, czerwony wermut 20 ml, Angostura Bitters kilka kropli, lód, wisienka koktajlowa do dekoracji
Przygotowanie
1. W shakerze z lodem wymieszaj whiskey (lub rye) i czerwony wermut. 2. Dodaj kilka kropli Angostura Bitters. 3. Wstrząśnij i przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. 4. Udekoruj wisienką koktajlową.
Ciekawostka
Manhattan to jeden z najstarszych i najbardziej klasycznych koktajli, którego historia sięga lat 70. XIX wieku. Według legendy powstał w słynnym Manhattan Club w Nowym Jorku, na przyjęcie organizowane przez Jennie Jerome, matkę Winstona Churchilla. Koktajl szybko zyskał popularność w eleganckich barach jako symbol wyrafinowania i klasy. Dzięki swojej bogatej historii i wyrazistemu smakowi, Manhattan stał się ikoną amerykańskiego barmaństwa, często utożsamiany z eleganckim, wielkomiejskim stylem życia.